Sağlık Çalışanlarımıza Minnettarız
Yaşatmak için yaşamını yitiren sağlıkçılarımıza minnettarız
Tıp Bayramı, mesleğine olan inançla her türlü zorluğun üstesinden gelen, hastalarının sağlığını, kendi yaşamlarının önüne koyan hekimler ve tüm sağlık çalışanları tarafından kutlanıyor. Tıp Bayramı 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlanıyor.
Pandemi döneminde 1 yıl boyunca 375 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Covid -19 nedeniyle yaşam mücadelesini kaybeden birçok sağlık çalışanını kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sağlık çalışanlarının zor bir yıl geçirdiği ve geçirmeye devam ettiği bu günlerde Tıp Bayramı ile onlara verdiğimiz değeri gösterme fırsatını bir kez daha veriyor.
TIP BAYRAMI NE ZAMAN ?
Tıp Bayramı 14 Mart itibariyle 1 hafta tüm yurtta kutlanmaya başlanacak.Bir yıldır pandemi sürecinin kahramanları sağlık çalışanları için bayram haklarının verildiği gün olacacak.
TÜRKİYE’DE TIP BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Tıp Bayramı, 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır
1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.
Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.