Başkalarının Hayatı Depresyona Sokuyor!

 Başkalarının Hayatı Depresyona Sokuyor!

Göteborg Üniversitesi’nde bin kişi üzerinde sosyal paylaşım siteleri konusunda yapılan ankete göre, başkalarının hayatlarını Facebook üzerinden takip eden internet kullanıcıları, bunları kendi hayatlarıyla kıyasladıktan sonra bunalıma giriyor.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim  Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin sosyal paylaşım sitelerinin  bireysel düzeyde psikolojik travmalara neden olduğunu belirterek, bunun  örneklerinin medyada görüldüğü söyledi.

 

İnsanların kendi ölçülerinde sosyal paylaşım sitelerine sınır  koyamadığını ancak sosyal paylaşım sitelerinin insanların sınırlarını zorladığına  dikkati çeken Engin, “Toplumsal ve bireysel açılardan genel kabul ve red alanları  birbirine karışmıştır. Bozulan sosyal yapıyla ilgili sınırsızlıkları sosyal  paylaşım siteleri teşvik etmektedir” diye konuştu.
Engin, Göteborg Üniversite’nden bir grubun bin kişi üzerinde sosyal  paylaşım siteleri konusunda anket yaptığını anlatarak, şunları kaydetti:  “Ankete göre, başkalarının hayatlarını Facebook üzerinden takip eden  internet kullanıcıları, bunları kendi hayatlarıyla kıyasladıktan sonra bunalıma  giriyor. Araştırmayı yapan gruptan Leif Dent, bu durumu sahte bir hayata  benzeterek, “Facebook’ta insanlar, hayatlarının en güzel anlarını ve en güzel  resimlerini paylaşır. Bu paylaşımlar diğer insanların yanılmasına sebep olur  çünkü paylaşımı yapan insanın gerçek hayatını veya mutsuz anlarını Facebook’ta  göremezsin. Başkalarının sanal hayatını kıskanmak, sosyal paylaşım siteleriyle  beraber insanları etkileyen problemler arasına girdi” diyor. Ergenlik öncesi ve  ergenlikte sosyal ağların ve teknolojinin sürekli ve uzun saatler kullanılması  kaygıya, depresyona ve daha başka psiko-patolojilere neden olabildiği  düşünülüyor.”
“Facebook ve Twitter kimlik krizine sokuyor” 
Engin, Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmada da Facebook ve  Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gençleri kimlik krizine soktuğunun  belirlendiğini kaydetti.
Sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçirmenin dikkat eksikliğine ve  sözsüz iletişime neden olabileceğine dikkat çeken Engin, şöyle devam etti:  “Günümüzün en temel sosyal sorunlarının başında gelen sosyal paylaşım  sitelerinin özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerini  belirlemek amacıyla oldukça yoğun çalışmalar yapılıyor. Şüphesiz gençlerin  toplumsal varlığımızın devamı ve milli, manevi, sosyal ve kültürel değer ve  normlarımızı edinip benimsemeleri ve insanlık adına yeni medeniyet değerlerini üretebilecek düzeyde katkı sağlamaları bekleniyor. Toplumsal birlik ve beraberlik  adına bunun gerçekleşmesi oldukça önemlidir.”

 

 

Benzer Yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir