KADINLAR SOKAKLARI DA, MEYDANLARI DA TERK ETMEYECEK!
Feministler bütün kadınları ve transları 12. Feminist Gece Yürüyüşü’ne bekliyor. 08 Mart Cumartesi günü, Galatasaray Lisesi önünden başlayacak yürüyüşte patriyarkaya, erkek şiddetine, cinsiyetçiliğe, heteroseksizme, kapitalizme, militarizme, emperyalizme ve savaşa karşı ses çıkartılacak. Saat 19.00’da başlayacak yürüyüş için İstanbul Feminist Kolektif tarafından yapılan çağrı ise şöyle:
12’inci 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için, 19.00’da, Galatasaray’da buluşuyoruz!
Geçen 8 Mart’tan bu yana kadınlara yönelik saldırıların artarak devam ettiği bir yılı daha geride bıraktık. Her yeni gün bir başka kadının ölüm haberini okuyoruz. Katiller, tecavüzcüler cezasız kalıyor. Devlet erkek şiddetini değil, boşanmaları engellemeye çalışıyor. AKP kürtaj hakkımıza yasal olarak dokunmaya cesaret edemedi ama bu hakkı fiili olarak elimizden aldı, devlet hastanelerinin kapılarından geri gönderiliyoruz. Bizleri esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkum edecek yasalar hazırlıyorlar. Üzerimizdeki baskılar artarak devam ederken, mücadele etmekten, erkek egemenliğine isyandan vazgeçmiyoruz!
11 yıldır her 8 Mart’ta feministler olarak Taksim’de gece yürüyüşü yapıyoruz. Hayatımızın bütün alanlarına saldıran AKP hükümeti, yürüdüğümüz yolu da bizden almaya çalışıyor. Bizler ise tüm yasaklara rağmen yine Taksim’de buluşacağız ve sesimizi yükselteceğiz.
Feminist gece yürüyüşümüzün 12. yılında, patriyarkaya, erkek şiddetine, cinsiyetçiliğe, heteroseksizme, kapitalizme, militarizme, emperyalizme ve savaşa karşı ses çıkaracağımız bir 8 Mart`ta daha gece sokakta olacağız.
İSTANBUL FEMİNİST KOLEKTİF
Tarih: 08 Mart, Cumartesi
Yer: Galatasaray Lisesi
Saat: 19:00
Fotoğraflar: Serra Akcan, Gülşin Ketenci-Nar Photos
FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ TARİHİ
8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nün ilki 2003 yılında Taksim Meydanı’ndan Mis Sokak’a doğru gerçekleştirildi. Savaş ve işgal temasıyla gerçekleştirilen yürüyüşte ‘Hitler, Mussolini, Şaron, Miloseviç, Bush, Saddam… Hepsi erkek, tesadüf mü?’ yazan bir pankart taşındı. 2004 Yılında yine aynı yerde toplanan kadınlar bu defa kadın cinayetleri temasıyla ve ‘erkek vuruyor devlet koruyor, mezar değil sığınak istiyoruz’ yazan pankartlarla yürüdüler. 2005 Yılında yürüyüş Galatasaray’dan Taksim Meydanı’na doğru yapılırken, ‘erkek düzenine itaat etmiyoruz’ pankartı taşındı. 2006 Yılında ‘feminist başkaldırı’, 2007 yılında ise ‘patriarkaya, kapitalizme, militarizme ve milliyetçiliğe karşı feminist mücadele’ pankartlarıyla yüründü. 2008 ve 2009 yıllarında gerçekleştirilen yürüyüşlerin ana sloganı ‘militarizme, kapitalizme, milliyetçiliğe, patriyarkaya karşı feminist mücadele’ydi. Kadınlar 2010 yılında ‘feminist isyan, kadın cinayetlerine isyandayız’, 2011 yılında da ‘erkek egemen düzene karşı feminist mücadele’ diye hep bir ağızdan bağırdılar. 2012 yılında ise kadınların gündeminde aile vardı; pankartlarında ise ‘aile değil kadınız feminist isyandayız’ yazıyordu. 2003 yılında 100 kadar kadınla başlayan gece yürüyüşüne 2012 yılında binlerce kadın katıldı. İstiklal Caddesi’nde toplanan binlerce kadın ‘yaşasın feminist mücadelemiz’ diye haykırdı. 2013 yılında kadınlar ‘hayatımız, bedeniz, kararımız bizim, aileniz sizin olsun’ sloganları atılıyordu.